sunnuntai 29. elokuuta 2010

Luvallista ääntä

Kaikkein laillisimman musiikin saat jos osaat itse soittaa/laulaa ja sävellät (ja sanoitat) itse. Kun copyright-myrsky oli YouTubessa pahimmillaan saattoi käydä näin.  Mutta jotain on sentään tehtävissä, vaikka musiikinnumero olisi kuutonen. Maailmassa nimittäin on myös sellaisia ihania ihmisiä, jotka sallivat musiikkinsa käytön ei-kaupallisiin tarkoituksiin. Yksi mahdollisuus on CC-(creative commons)-lisenssoidut teokset. Sellaista olen käyttänyt mm. tässä videossa. Netistä  (mm. youtubesta) olen myös bongannut joitakin musiikin harrastajia, joilta olen pyytämällä saanut kappaleen käyttööni, näistä esimerkkeinä  Black Velvet ja Summertime. Noissa tietysti on kappaleilla omat tekijänoikeutensa, mutta jostainhan sitä on tingittävä...

Netistä löytyy myös sivustoja, jotka tarjoavat "royalty free" -musiikkia, mutta usein ne ovat maksullisia. Käytin aikoinaan paljon soundsnap-sivustoa, jossa on paitsi musiikkipätkiä myös kaikenlaisia ääniefektejä. Aluksi soundsnapista sai ladata ilmaiseksi niin paljon kuin huvitti, mutta myöhemmin se tuli maksulliseksi. Onneksi pääsin soundsnapin kultapossukerhoon eli old school -jäseneksi ja saan ladata ilmaiseksi 5 tuotetta kuukaudessa.  Uusin löytöni on Purple Planet, jossa on aika kivoja kappaleita, ja sitä olen nyt ahkerasti hyödyntänyt.

Ja sitten tietysti on YouTuben oma audioswap-mahdollisuus, josta Marjatta kertoo K50-blogissaan.  Siitä ehkä lisää myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. Tässähän on mielenkiintoista asiaa ja kiinnostavia linkkejä.

    VastaaPoista
  2. Tuo purple planet kannattaa katsoa. Siellä on samasta kappaleesta sen varsinaisen teeman lisäksi yksinkertaistettu versio ("stinger") ja lyhyt "pad", jotka sopivat yhteen.

    VastaaPoista