sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Kuulen ääniä

Palataanpa taas ajassa taaksepäin, Movie Maker -alkeisiin. Äänien kanssa tulin taistelleeksi kerran jos toisenkin: ne eivät suostuneet tottelemaan. Ainoa, mitä aluksi opin oli ääniraidan lyhentäminen, minkä tein tuuppaamalla sitä peräpäästä (tai alusta). Näin se muistaakseni opetettiin Movie Makerin ohjeissakin. Tämä tietysti tapahtui summamutikassa, eikä ääni suinkaan aina katkennut oikeasta kohdasta, vaan passelia kohtaa joutui etsimään ja tuijottamaan sekunteja, ääntä kun ei voinut samalla kuunnella. Ei liioin voinut katkaista musiikista palaa keskeltä pois. Olin varmaankin tehnyt videoita jo vuoden verran, kun tuskailin: "miksei ääntä voi leikata samalla lailla kuin kuvaa?" Ja siinäpä se avainkysymys olikin. Toden totta, ääntä voi leikata samalla lailla kuin kuvaa. Kun klikkaa äänileikettä, se etenee esikatseluruudussa ja sen voi pysäyttää haluamaansa paikkaan ja leikata poikki. Tunsin itseni samalla kertaa sekä uskomattoman tyhmäksi että aika nokkelaksi :)

Movie Makerissa on vain kaksi ääniraitaa, videon oma ja toinen sen lisäksi. Oletuksena on, että videon jä ääniraidan äänet tulevat yhtä lujaa, on siis mahdollista laittaa taustalle musiikki ja antaa videon äänten kuulua myös, mutta videon äänet voi myös kokonaan vaimentaa. Se tehdään aikajana-näkymässä näin:






Videon ääniraidan saa näkyviin klikkaamalla aikajanalla näkyvää plus-merkkiä:


Klikkaamalla hiiren oikealla painikkeella saa näkyviin valikon, josta videon äänen voi tarvittaessa vaimentaa. Toiminto on hyödyllinen esim. silloin, jos videolle on tallentunut jotain, minkä et halua kuuluvan, mutta et halua vaientaa koko ääniraitaa.



Seuraavassa esimerkki. Kuvattuna on pieni pätkä merta ja meren ääntä, alussa kuuluu ikävästi vaimeaa keskustelua. Ensin klippi pitää leikata niin, että äänikohta jää omaksi palasekseen.  Sen jälkeen leikkeen voi vaimentaa. Mutta leikettä ei tietenkään voi jättää äänettömäksi. Asiaan on helppo ratkaisu: jos sinulla on joku videoleike, jossa on sopivaa ääntä voi tuon leikkeen vetää semmoisenaan ääniraitaan. Tämän opin myös vasta hyvin myöhään eräältä keskustelufoorumilta. Tässä meritapauksessa siis otamme sen ilman keskustelua olevan meripätkän ja vedämme sen ääniraitaan ja lyhennämme sopivan mittaiseksi.

Taitaa olla helpointa esittää asia videomuodossa, olkaatten hyvät:

3 kommenttia:

  1. Tutkaillessani oivia ohjeitasi huomaan yhden jutun: Missä nuo pikku videonpätkät ovat? Olet ladannut ne Googlevideoon, eiks niin? Nyt vasta huomasin moisen mahdollisuuden. Ja mitä opinkaan aiheesta? Tiedätkö enemmän kuin minä? Varmaan tiedät. Käy kurkkaamassa mun K50-pähkäilyjä.

    VastaaPoista
  2. No onpa mielenkiintoista. Kiva, kun jaksat vääntää rautalankaa. Voi, kun minäkin joskus oppisin.

    VastaaPoista
  3. Vallaton, helposti sinä opit kun vaan aloitat! Etkös jo ainakin yhden pikku videon tehnytkin?

    VastaaPoista