torstai 1. heinäkuuta 2010

Rautalankaa

Ehkä tämä on jo liian rautalankaa, mutta jatkan kun kerran aloitin. Seuraavana vuorossa ovat siirtymät, eli tapa, millä kuvasta siirrytään toiseen. Siirtymät eivät ole välttämättömiä tai edes tarpeellisia, mutta minusta ne pehmentävät kerrontaa. Siirtymävalikoima on varsin laaja:



Hurmaannuin noista ensi alkuun ja laitoin vaikka minkälaisia pyörityksiä ja sivunkääntöjä, mutta nykyään tyydyn enimmäkseen perushäivytykseen. Siirtymät vedetään hiirellä paikalleen:



Sitten on tarjolla vielä tehosteita. Videoklipeissä niitä en juurikaan ole käyttänyt, joskus tehostemielessa musta-valkokuvaa tai lähennystä tai loitonnusta. Still-kuviin tehosteilla saa liikkeen tuntua, mutta suurin osa tehosteista on semmoisia, joita en ole koskaan käyttänyt. Suosikkejani ovat "hidasta" ja "kiihdytä", jotka oikeastaan loitontavat tai lähentävät, sekä panorointi.



Nyt pikku kuvakertomus onkin ääntä vaille valmis. Tähän asti on operoitu kuvakäsikirjoitusnäkymässä, mutta äänen lisäystä varten täytyy siirtyä aikajanaan:



Jos teet videota omaan käyttöön voit valita mieleisesi musiikin, mutta jos aioit julkaista tuotoksen Youtubessa tai vastaavassa kannattaa miettiä tekijänoikeusjuttuja (palaamme niihin vielä...) Netistä löytyy runsaasti luvallista, ns. Creative Commons -musiikkia. Tässä olen hakenut tallentamiani pätkiä testattavaksi:



Ja tässä olen vetänyt ääniraitaan yhden musiikkipätkän, ja kuten näkyy, se on hiukan liian pitkä:



Kuvan ja äänen säätäminen on joskus hiukan hankalaa. Yleensä valitsen hiukan liian pitkän ääniraidan ja säädän kuvaa esimerkiksi alku- ja lopputeksteillä, joita voi venyttää tarpeen mukaan. Myös yksittäisiä kuvia voi venyttää tarttumalla niihin ja vetämällä reunasta. Tässä venytin hiukan ensimmäistä ja viimeistä kuvaa. Myös siirtymiä poistamalla tai lisäämällä voi vaikuttaa. Musiikkiakin voi lyhentää leikkaamalla, mutta se on minusta hiukan vaivalloista. Mutta nyt meillä on tässä pikkuruinen kukkavideo julkaistavana:



Seuraavana painetaan yläreunassa olevaa "julkaise elokuva" -painiketta, valitaan "tämä tietokone" ja jatketaan seuraavaan vaiheeseen, missä annetaan tiedostonimi (itse vältän aina skandeja kun nimeän) ja se, minne tallennetaan. Sitten taas jatketaan seuraavaan. Valitsen aina sen "Paras laatu" -kohdan ja sitten "julkaisen":



Ja tässä nyt on valmiina tuo pikku tekele:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti